شنبه الی پنجشنبه ۰۸:۳۰ الی ۲۰:۰۰

چه خوراکی های از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند؟

غذاهای آنتی کاریوژنیک غذاهایی هستند که وقتی قبل از یک غذای اسیدزا مصرف می شوند، از تشکیل پلاک حاصل از غذا های اسید زا جلوگیری می کنند.از جمله ی آنها چدار کهنه  است که به دلیل وجود کازیین، کلسیم و فسفات در این پنیر ها می باشد.قند های الکلی ۵ کربنه ، زایلتول ، آنتی کاریوژنیک های قابل توجه هستند زیرا باکتری ها نمی توانند قند های ۵ کربنه را مانند قند های ۶ کربنه نظیر گلوکز ، ساکارز و فروکتوز متابولیزه کنند.تمامی میوه های تازه،  خشک شده و کنسرو شده و آب میوه ها ممکن است کاریوژنیک باشند.میوه های محتوی آب بالا مانند هندوانه، نسبت به سایر میوه ها مانند موز و میوه های خشک شده کمتر کاریوژنیک هستند.

چه خوراکی های از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند؟

تناوب مصرف غذا یا نوشیدنی های کاریوژنیک ، تعداد دفعات تولید اسید را مشخص می کند.هر زمان که کربوهیدرات تخمیر پذیر مصرف می شود، کاهش PH در عرض ۵ تا ۱۵ دقیقه شروع شده ، سبب افزایش فعالیت پوسیدگی می شود.وعده های کوچک مکرر و میان وعده ها اغلب محتوی کربوهیدرات های قابل تخمیر بالایی بوده ، کاریوژنسیتی یک رژیم را بیشتر از یک رژیم حاوی ۳ وعده غذایی و حد اقل میان وعده افزایش می دهد.خوردن چندین کلوچه در یک وعده غذایی و در پی آن مسواک زدن دندان ها یا شستن دهان با آب ، در مقایسه با یک کلوچه چندین بار طی یک روز کمتر کاریوژنیک است. نشاسته های طویل تر در دهان بیشتر باقی مانده و در نتیجه کاریوژنسیتی بیشتری دارند.

جریان بزاق غذا را از اطراف دندانها پاک می کند. علاوه بر سیستم بافری بیکربنات-کربنیک اسیدو فسفات بزاق نیز عمل بافری داشته که منجر به خنثی کردن متابولیسم اسیدی باکتری ها می شود.جویدن ، تولید بزاق را تحریک کرده و می تواند کاریوژنسیتی کربوهیدرات های تخمیر پذیر مصرفی با یک وعده غذا را کاهش دهد.بزاق فوق اشباع ازکلسیم و فسفر است.عملکرد بافری ،PH  را به بالاتر از نقطه بحرانی برگردانده ، ومینرالیزاسیون می تواند رخ دهد.

 


درباره نویسنده :
حمید لروند امیری
لوگو دکتر سلامت
حمید لروند امیری
شماره نظام پزشکی : ت -7128 کارشناس ارشد تغذیه ، دانشجوی دکترای تخصصی تغذیه از دانشگاه تهران مشاور تغذیه کلینیک سلامت

  بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *