ارتباط چاقی و مدیریت زمان
مدیریت زمان یعنی استفاده بهینه از زمانی که در اختیار داریم و یک مهارت قلمداد می شود. این مهارت به ما کمک می کند که تصمیم بگیریم در یک زمان مشخص، مهمترین اولویت کاری چه باید باشد؟ چرا ؟ و چگونه؟ پاسخ به این سه سوأل مقدماتی ترین مؤلفه در مدیریت زمان است بشرطی که تنبلی بر فرد مستولی نشود.
اصولاً بحث مدیریت زمان برای افراد مطرح نیست مگر در دقیقه نود و شرایط بحرانی، یعنی لحظاتی که زمان کمی برای انجام امور باقی است و استرس و فشار روانی عامل چاره اندیشی برای برنامه ریزی بوده است. زمانی که افراد مهارت مدیریت زمان را فرا گرفته باشند، خودکارآمدی سطح بالایی از خود نشان میدهند، رضایت کلی شان بیشتر خواهد شد، استرس کمی را تجربه می کنند و آرامش و فراغت خاطر بیشتری خواهند داشت. اگر مهارت مدیریت زمان در زندگی افراد دارای اضافه وزن بالا به کار گرفته شود، در مسیر لاغر شدن و لاغر ماندن موفقتر خواهند بود. مدیریت زمان به کوتاه ترین زمان ها هم قابل تعمیم است. زمان هایی که به غذا خوردن، فکر کردن، خوابیدن، ورزش کردن، مطالعه کردن و … اختصاص می دهیم اگر تنظیم نشده باشند و به درستی مدیریت نشوند باعث بروز چاقی و افزایش وزن خواهد شد. مدیریت زمان فقط شامل اختصاص دادن زمان مشخص برای انجام امور نیست بلکه داشتن بیشترین تمرکز را در زمان انجام کارها شامل می شود. مثلا اگر فردی در زمان مطالعه، تمرکز نداشته باشد و به تفریح فکر کند، یا هنگام غذا خوردن ذهنش درگیر مسائل کاری باشد، مهارت مدیریت زمان ندارد.
برای ارتقای مهارت مدیریت زمان برای افرادی که از چاقی رنج میبرند راهکارهای مختلفی وجود دارد که در اینجا به تعدادی از آنها اشاره میشود:
- هدف گذاری: در ارتباط با هدف گذاری باید ابتدا کارهای روزانه را در ارتباط با هدف های کوتاه مدت بر اساس جواب دادن به سه سوال چه کاری؟ چرا؟ و چگونه؟ تنظیم کرد. سپس اهداف کوتاه مدت را بر اساس اهداف میان مدت و اهداف میان مدت را بر اساس اهداف بلند مدت مشخص کرد. در این میان ارزیابی های روزانه، هفتگی، ماهانه و حتی سالانه لازم و ضروری است.
- اجتناب از اهمال کاری: اهمال کاری یعنی به تعویق انداختن کارها، تعلل ورزیدن در انجام امور، سهل انگاری و خودگویی مثبت دالّ بر اینکه هنوز وقت زیاده، توانایی لازم را دارم و… که عامل اصلی آن تنبلی است. اگر فرد اهمال کاری داشته باشد مانع اصلی در مدیریت زمان خواهد بود و به علت انباشته شدن کارها روی هم احساس سرخوردگی و درماندگی خواهد کرد.
- توانایی نه گفتن: برای رسیدن به مهارت مدیریت زمان فرد نباید صرفاً در راستای اهداف دیگران باشد و برای دیگران کار کند. متأسفانه خیلی از افراد به علت عزت نفس پایینی که دارند مجبور میشوند بیشتر وقت خود را به دیگران اختصاص دهند. یا در تعارفهای معمول اجتماعی گیر کنند و تابع دیگران باشند. در مورد افراد با اضافه وزن بالا این مقوله خیلی مهم است مخصوصا زمان هایی که رژیم غذایی دارند و به آنها خوردنی و… تعارف میشود.
- اجتناب از کمال گرایی منفی: کمال گرایی به عنوان یک خصوصیت شخصی، نشانگر درنظرگرفتن استانداردهای عالی و سطح بالا برای زندگی و انجام کارهاست. با این حال این خصوصیت گاهی به شکل ترسیم استانداردهای عالی غیرضروری و بی دلیل پدیدار می شود و به فرد آسیب میرساند. در این حالت چون انجام امور طبق ذهنیت ایده آل فرد نیست، از واقعیت فاصله می گیرد و تقریبا هیچ کار مفیدی انجام نخواهد گرفت.
- تابع واقعیت بیرونی بودن: یعنی در نظر گرفتن شرایط همانطور که هست و داشتن اقدام مؤثر هماهنگ با نقاط ضعف و قوتی که میتوان به تبع شرایط بیرونی در نظر گرفت. مثلا اگر فردی دارای ۲۰ کیلو اضافه وزن است نباید برنامه و رژیم غذایی خود را طوری تنظیم کند که انتظار داشته باشد ماهی ۱۰ کیلو وزن کم کند و دو ماهه به وزن ایده آل برسد.
- زندگی در حال بلافصل: یعنی استفاده از حواس پنج گانه بینایی، شنوایی، بویایی، چشایی و لامسه برای درک اطراف و تمرکز بیشتر. در این حالت چون آگاهی فرد بیشتر میشود امور به شکل مطلوبی انجام خواهد گرفت و از استرس و فشار روانی کاسته میشود.
- مدیریت انرژی روانی: یعنی استفاده بهینه از میزان انرژی که صرف تمرکز و توجه میشود. مثلا اگر فرد در طول روز بی جهت خیلی صحبت کند، یا خیلی پیاده روی کند و یا هر کار دیگری که فقط باعث هدر رفتن وقت میشود، انجام دهد، از نظر ذهنی خسته شده و برای انجام کارهای مهمتر انگیزه نخواهد داشت.
- مسئولیت پذیر بودن: پذیرش مسئولیت در مدیریت زمان خیلی مهم است. یعنی بر اساس انتظارات شخصی و محیطی تعهد لازم برای انجام مطلوب کاری داشته باشیم. در خصوص افراد چاق میتوان مسئولیت پذیری را در ارتباط با رعایت رژیم و انجام ورزش روزانه در نظر گرفت.
مهدی علی محمدی
روانشناس و مشاور خانواده
درباره نویسنده :
بدون دیدگاه