مقدمه
حتماً در اطراف خود زنان و مردان زیادی را دیدهاید که از درد زانو شکایت دارند و هنگام بالا رفتن از پلهها مدام ناله میکنند، این بیماران عمدتاً آرتروز دارند. آرتروز یا استئو آرتریت شایعترین بیماری از دسته التهاب مفاصل است. در این بیماری غضروف مفصل صدمه دیده و کم کم از بین میرود. آرتروز ممکن است هر مفصلی را درگیر کند اما مفاصل بزرگ که وزن بدن را تحمل میکنند مثل مفاصل زانو و ران و ستون فقرات بیشتر در معرض ابتلا هستند.
آرتروز و انواع آن
آرتروز به گروهی از شرایط گفته میشود که بر مفاصل تأثیر میگذارد. این شرایط باعث آسیب به مفاصل میشود و معمولاً سبب درد و سفتی آنها میشود. این بیماری مفصلی با شروعی تدریجی، مزمن و پیشرونده باعث تغییرات استخوان نزدیک مفصل میشود و برجستگیهای کوچک استخوانی بنام استئوفیت در اطراف مفصل میشود. هر نوع آرتروز به روشهای گوناگون بر انسان و مفاصل او تأثیر میگذارد. برخی از انواع آرتروز همچنین میتوانند اعضای دیگر بدن مانند چشم، پوست و ریهها را درگیر میکند. بیش از یکصد گونه آرتروز وجود دارد که شامل:
– آماس مفصلی- استخوانی که بر تمام مفاصل از جمله استخوان، غضروف، رباطها و عضلات تأثیر میگذارد.
– رماتیسم مفاصل که یک بیماری خود ایمنی است و موجب درد و تورم مفصل میشود.
– نقرس که وضعیت شایع و دردناک است که بر روی مفاصل اثر میگذارد، کریستالهای کوچک در داخل و اطراف مفصل شکل میگیرند و باعث التهاب، درد و تورم میشود.
علائم آرتروز
آرتروز علائم زیادی دارد ولی سه علامت شایعتر و مشخصتر آن شامل: ۱- خشکی پس از استراحت- به این معنی که گاهی اوقات وقتی مفصل به مدت طولانی بی حرکت مانده باشد و بخواهد فعالیت کند درد خواهد داشت. ۲- کاهش انعطاف پذیری- بیماران مبتلا به آرتروز نمیتوانند به راحتی مفاصل خود را خم و راست کنند. ۳- درد در مفصل- درد مشخصه آرتروز و شایعترین علامت این بیماری است.
علل آرتروز
۱- سن بالا ۲- وزن بالا ۳- شکستگی قبلی یا بیماری قبلی ۴- آسیب مکانیکی (ضربه) که منجر به پارهگی منیسک شود ۵- قرارگیری نامناسب استخوان ساق بر روی استخوان ران ۶- دیابت ۷- فشار خون بالا ۸- اسید اوریک بالا ۹- مشاغل سخت ۱۰- ارث
روشهای درمان آرتروز
در موارد بسیار شدید آرتروز، جراحی تعویض مفصل توصیه میشود. اما قبل از جراحی معمولاً روشهای مختلفی پیشنهاد میشود که تا حد امکان کار به جراحی ختم نشود. یکی از آنها استراحت دادن به مفصل دردناک است. روش دیگر ورزش کردن است که باید حتماً با نظارت و اجازه پزشک انجام شود تا مشکل مفصل را تشدید نکند. مقدار ورزش و نوع آن بستگی به علل خاصی دارد که عبارتند از نوع مفصل درگیر، میزان التهاب در مفصل و میزان آرتروز و ….
ورزشهای افزایش دهنده دامنه حرکات مفصل مثل Dance- ورزشهای استقامتی و هوازی مثل پیادهروی، دو میدانی و دوچرخه سواری- ورزشهای تقویتکننده قدرت و توان عضلات مثل راه رفتن در آب استخر و … از جمله ورزشهایی هستند که برای درمان آرتروز مفیدند.
روشهای دارویی شامل خوراکی مثل استامینوفن- تزریق داخلی مفصلی مثل کورتن و موضعی مثل ماساژ با کرمهای ضد التهاب مثل عصاره کرفس و فلفل نیز در درمان کاربرد دارند.
گردآورنده: شهین خاکی
درباره نویسنده :
بدون دیدگاه