btnmenu
telegram-drsalamat

review on Portulaca oleracea (Purslane) plant – Its nature and biomedical benefits

 مجله سلامتمقالات سلامت ,     منتشر شده در103 روز پیش ,      بدون دیدگاه ,      15

    اشتراک گذاری مطلب :
  • facebook
  • twt
  • google

A review on Portulaca oleracea (Purslane) plant – Its nature and biomedical benefits

یکی از گیاهان شگفت انگیز که  علی رغم خواص طبیعی فراوان توجه لازم به آن نشده ،گیاه پرپین است.

پرپین دارای  ۲۰ گونه مختلف است وتقریبا در بیشتر نقاط زمین می روید. این گیاه از زمان های قدیم بعنوان سبزی ،ادویه ودارو مورد استفاده قرارگرفته است.

پرپین بیشتر از هر گیاه دیگری اسید چرب امگا-۳(بخصوص اسید لینولنیک) دارد.تحقیقات انجام شده نشان می دهد درهر ۱ گرم این گیاه ۰/۰۱ میلی گرم اسید ایکوزاپنتائنوئیک وجود دارد ،که این مقدار برای یک گیاه خیلی زیاد است.همینطور این گیاه حاوی ویتامین (اساسا A  ،C،برخی ویتامین های B وکارتنوئیدهاست ) وموادمعدنی ( مثل منیزیم،کلسیم ،پتاسیم وآهن )است.

علاوه بر این ها پرپین حاوی ۲ نوع پیگمان آلکالوئیدی است که هر دو آن ها خاصیت آنتی اکسیدانی دارند ودر مطالعات آزمایشگاهی خاصیت ضد موتاسیون نشان داده اند.

مروری برخواص گیاه پرپین

اثرات ضد میکروبی

دارای خواص آنتی اکسیدانی

اثرات ضدآتروژنیک( تشکیل پلاک های چربی در سرخرگ)

اثرات ضد افزایش لیپید های خون

اثرات ضد آرتریت

اثرات ضد دیابت

دارای خواص محافظت کننده از مسمومیت کبدی وکلیوی

اثرات ضد التهاب

با نگاهی به کاربردهای فراوان پرپین، بدون تردید می توان نتیجه گرفت که پرپین در حقیقت یک گیاه شگفت انگیز است. و بخوبی می توان آن را گیاه طول عمر قرن ۲۱ نامید. ماهیت و مزایای این گیاه که در اینجا به برخی ازآنها اشاره شد زنگ بیدارباشی برای محققان فارماکوگنوزی و طب سنتی  است تا با انجام تحقیقات بیشتر از این گیاه شفابخش در برطرف کردن هرچه بیشتر ناتوانی وبیماری های بشر بهره ببرند.

 

International Journal of Biomedical Research

A review on Portulaca oleracea (Purslane) plant – Its nature and biomedical benefits

(۲۰۱۴) ۰۵ (۰۲)

Okafor Izuchukwu Azuka, Ayalokunrin Mary B. and Orachu Lovina Abu

Abstract  article

Once in a while one comes across a plant that is so outstanding that one wonders how on earth it has been overlooked. Purslane (Portulaca oleracea) is one such plant. Portulaca oleracea, is a member of the Portulacaceae family with more than 120 different species. The use of this plant as a vegetable, spice and medicine has been known since the times of the ancient Egyptians and was popular in England during the Middle Ages33, why it has fallen into obscurity is quite strange. It is fascinating that a plant so prevalent around the world has achieved almost identical recognition in each culture for its benefits.

Purslane is distributed all over the world; Portulaca oleracea is a herbaceous annual, native of many parts of Europe, found in the East and West Indies, China, Japan and Ascension Island, and though found also in the British Isles is not indigenous there2. It is a weedy summer annual species that is abundant throughout the world, invading vegetable gardens, bare areas, low-maintenance lawns, ornamental plantings, and agricultural areas.

Purslane contains more omega-3 fatty acids (alpha-linolenic acid in particular) than any other leafy vegetable plant. Research published by Artemis P. Simopoulos stated that Purslane has 0.01 mg/g of eicosapentaenoic acid (EPA). This is an extraordinary amount of EPA for a land-based vegetable source. EPA is an Omega-3 fatty acid found mostly in fish, some algae, and flax seeds. It also contains vitamins (mainly vitamin A, vitamin C, and some vitamin B and carotenoids), as well as dietary minerals, such as magnesium, calcium, potassium, and iron. Also present are two types of betalain alkaloid pigments.Both of these pigment types are potent antioxidants and have been found to have antimutagenic properties in laboratory studies.

Review of research literatures on pharmacological activities of Portulaca oleracea

Anti-microbial activity

Antioxidant activity

Anti-atherogenic activity

Anti-hyperlipidemic activity

Anti- arthritic activity

Anti- diabetic activity

Nephroprotective activity

Anti- inflammatory

Looking at the extravagant all- round uses of Portulaca oleracea, one would not hesitate to conclude that this is indeed a wonder plant. It will indeed be the life saving plant of the 21st century if well harnessed. The nature and benefits of this plant herein exposed is a wake- up call to researchers in pharmacognosy and traditional medicine to do more in its exploitation to decrease human decreptitude.

 

 حلیمه کریمی      

مسئول واحد تحقیق وتوسعه

  بدون دیدگاه