تلفن : ۷۷۱۶۲۸۰۰ (۰۲۱)

شنبه الی پنجشنبه ۰۸:۰۰ الی ۲۰:۰۰

support-drsalamat
لوگو دکتر سلامت

کیک یا هویج ؟ وقتی گرسنه اید کدام را انتخاب می کنید؟

کیک یا هویج ؟ وقتی گرسنه اید کدا... ,    منتشر شده در 275 روز پیش ,      بدون دیدگاه ,      259   پرینت       

کیک یا هویج ؟ وقتی گرسنه اید کدام را انتخاب می کنید؟

 به هنگام گرسنگی بیشتر احتمال دارد یک برش کیک شکلاتی بخورید یا یک تکه هویج؟

با اینکه خیلی ها می دانند کیک کالری زیادی دارد ،در حالیکه هویج برای سلامتی مفید است چه عاملی باعث می شود تا معمولا انتخاب اول کیک باشد نه هویج؟ چه عواملی روی انتخاب تاثیر می گذارند؟مزه غذا ،تاثیر خوراکی روی سلامتی و….؟

 معمولا اولین فاکتوری که در انتخاب غذا مهم است مزه آنست ،چون مزه یک ویژگی عینی است در حالیکه تاثیرات غذا روی سلامتی  بیشتر یک ویژگی انتزاعی است ونیاز به آموزش دارد.

به موجب یک تحقیق جدید که در انستیتو تکنولوژی کالیفرنیا انجام شده ،می توان به مغز آموزش داد تا در مرحله اول انتخاب ،سراغ خوراکی های مفید برای سلامتی برود، این سری آموزش ها تحت نام “آموزش  های خودکنترلی ” معرفی شده است.

در افرادیکه کمتر این آموزش ها به آنها داده شده ،سلامت غذا عاملی است که همیشه در مرحله  بعدی به آن توجه می شود و این گونه افراد اول به مزه غذا توجه دارند.

دانشمندان بر این باورند : فردی که برای کاهش وزن به کلینیک های لاغری مراجعه می کند قبل از اجرای رژیم غذایی باید تحت” آموزش ها ی خود کنترلی” قرار بگیرد.

در تحقیق دیگری که توسط دانشمندان دانشگاه وبیمارستان ماساچوست ایالات متحده انجام شد،امکان آموزش مغز برای انتخاب بیشترغذاهای سالم کم کالری درمقایسه باغذاهای ناسالم پرکالری بررسی گردید.

محققان معتقدند ما از ابتدا عاشق خوردن فست فود و غذاهایی ازاین دست نبودیم،بلکه این وضعیت به مرورزمان وبا تکرارمصرف این قبیل غذاها ایجادشده است.آنها براین اعتقادند به محض اینکه ما به خوردن غذاهای غیرسالم عادت می کنیم ،جایگزین کردن  آنها با سایر غذاها سخت و یا حتی غیر ممکن می شود.

اینکه آیا باآموزش  ورفتاردرمانی می توان مغز را مجددا به غذاهای سالم علاقمندکردیا نه، توسط محققان با بررسی  ۱۳ داوطلب در یک بازه زمانی ۶ ماهه  مطالعه شد.

۸ نفر از داوطلبان در یک برنامه کاهش وزن همراه با آموزش رفتار{آموزش های خودکنترلی} شرکت کردند(گروه مورد) و۵نفربقیه (گروه کنترل) تحت هیچ برنامه کاهش وزنی قرارنگرفتند.

نوار مغزی از هر دو گروه در شروع وپایان مطالعه گرفته شد.

مطابق نتایج مطالعه، اسکن مغزی درگروه مورد بعداز گذشت ۶ماه تغییراتی درنواحی از مغز که با آموزش مرتبطند را نشان داد.حساسیت این نواحی نسبت به غذاهای سالم کم کالری افزایش یافته ولذت و پاداش مضاعفی ازمصرف این قبیل غذاها قابل مشاهده بود.

برنامه کاهش وزن دراین مطالعه  اختصاصا برای اینکه افرادچگونه واکنش خودرا نسبت به غذاهای گوناگون تغییر دهند،طراحی شده بود و نتایج مطالعه نشان داد تمایل افرادشرکت کننده  به غذاهای سالم ترفقط با کاهش تمایل به غذاهای غیرسالم ، بیشترمی شود.

محققان معتقدند بهترین دستاورد این مطالعه ،اثبات این نکته است که می توان این تغییرجهت مهم رابا آموزش تغییررفتار، ایجادکرد.

گرچه سایرمطالعات نشان می دهدبا روشهای جراحی همچون بای پس معده می توان حجم غذایی که فرد ازخوردن آن لذت می برد را کاهش داد،ولی این کارچندان ایده ال نیست چون فرد همین مقدار غذا را هم از غذاهای غیرسالم انتخاب می کند.

طبق نتایج این دو تحقیق مشخص شد امکان شیفت تمایل ازغذاهای غیرسالم به سالم وجود دارد و می توان به نقش مغز درنحوه انتخاب جیره غذایی فرد تاکید داشت،به عبارت ساده تر می توان  به مغز آموزش داد تا غذاهای سالم را انتخاب کند.

حلیمه کریمی

کارشناس ارشد تغذیه

References:

Priviter,GJ ; et al. Eat now or later: Self –Control as an Overlapping  Cognitive Mechanism of Obesity. PLOS Journal. 2015;10(3

Pilot Randomized Trial Demonstrating Reversal of Obesity –Related Abnormalities in Reward System Responsivity to Food Cues with a Behavioral Intervention. Nutrition & Diabetes. Sep  ۲۰۱۴٫

California  Institute of Technology. Cake or Carrots ? Timing  may Decide What You will Eat?.ScienceDaily. 15 December 2014.

 


درباره نویسنده :
کلینیک سلامت
کلینیک سلامت
اولین درمانگاه تخصصی دیابت و چاقی در شرق تهران

مقالات پیشنهادی

  بدون دیدگاه

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *