بی اشتهایی عصبی , منتشر شده در 523 روز پیش , بدون دیدگاه , 701 پرینت
بی اشتهایی عصبی
مشکل بی اشتهایی عصبی یک اختلال روانشناختی است که عملکرد شخصی فرد را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد. مشکل واقعی مبتلایان به آن بیاشتهایی به معنای نداشتن میل به غذا خوردن نیست، بلکه آنها بشدت از افزایش وزن یا چاق شدن میترسند. تصویری که این افراد از شکل و اندازه بدن خود دارند، غیرواقعی است. به عنوان مثال با وجود لاغری شدید، همواره ترس زیادی از افزایش وزن یا چاق شدن دارند. ممکن است برای اندازهگیری وزن بدنشان کارهای مختلفی انجام دهند از جمله وزن کردن مکرر خود، اندازهگیری وسواسی اندامها و استفاده مستمر از آینه برای بازبینی قسمتهایی که چاق تصور میشود. بیاشتهایی عصبی به احتمال زیاد در پانزده تا نوزده سالگی ایجاد میشود. برخلاف این تصور اشتباه که این اختلال، مختص سنین جوانی است، حتی در سنین سالخوردگی نیز مشاهده شده است. میزان شیوع بیاشتهایی عصبی در میان زنان تقریبا نیم درصد است و در مردان تقریباً یک دهم زنان است. بروز بیاشتهایی عصبی ظاهرا در دهههای اخیر افزایش یافته است. در افراد مبتلا به بیاشتهایی عصبی، موی سر و همچنین ناخنها، نازک و شکننده و پوست بسیار خشک میشود، پوست خیلی از بیماران، مخصوصا روی کف دست آنها، به زردی متمایل میشود. با سرما مشکل دارند و دستها و پاهای آنها اغلب سرد و کبود است. پوکی استخوان در بیماران مبتلا به بیاشتهایی روانی بسیار شایع است. به همین دلیل، بیماران مدام دچار شکستگی و بدشکلی استخوان میشوند. به علت فشار خون پایین، احساس خستگی، ضعف و سرگیجه دارند. کمبود ویتامین نیز ممکن است وجود داشته باشد. حتی ممکن است افراد مبتلا به این اختلال از بینظمیهای قلبی بمیرند.
بعضی از از افرادی که تصمیم جدی برای لاغر شدن میگیرند، تقریبا همه وقتشان را به رژیم، کالری غذاها، اینکه چقدر کم کردهاند و چقدر چاق شدهاند و خلاصه رژیم گرفتن و لاغری اختصاص میدهند و همواره نگران چاق شدن هستند. به گونهای که دیگر این برنامه به یک وسواس جدی تبدیل میشود. در این شرایط است که زندگی جدا آزاردهنده شده و تبدیل به زندان کاهش وزن می شود. در این حلت فرد صرفا در مسیر درست لاغری نیست بلکه این توجه جدی به غذا، کاهش وزن و مسائل مربوط به آن همگی علائم و نشانههایی از مشکلی مهمترند، مشکلاتی شبیه افسردگی، احساس تنهایی، عدم امنیت و ترس، فشار روحی برای بهترین بودن، استرس و رفتارهای غیر قابل کنترل. چیزهایی که هیچ رژیم کاهش وزنی نمیتواند آنها را از فرد دور کند.
افراد مبتلا به بیاشتهایی عصبی خطایی را در رفتار خود نمیبینند که بخواهند به دنبال درمان آن باشند بنابراین وظیفه سایر افراد خانواده است که به کمک بیمار بیایند. در ابتدا ممکن است به نظر برسد که هیچ راه حلی برای درمان این اختلال وجود ندارد. اما با یک درمان چندوجهی شامل دارو درمانی، رفتاردرمانی، خانواده درمانی و گروه درمانی میتوان به طور کامل این بیماری را درمان کرد.
توجه و آگاهی نسبت به این بیماری بسیار حائز اهمیت است چرا که در سالهای اخیر، لاغر و اندامی بودن چه در رسانههای جمعی به شکل مستقیم و غیرمستقیم و چه در شبکههای اجتماعی مورد توجه است و احتمال بوجود آمدن نشخوار و وسواس فکری و به تبع آن بیاشتهایی عصبی را در افراد مستعد بیشتر خواهد کرد.
مهدی علیمحمدی
روانشناس و مشاور خانواده
درباره نویسنده :
مقالات پیشنهادی
- ثبت برند کلینیک سلامت
- فواید ورزش cxworx سی ایکس ورکس
- هشدار درباره تبلیغ گسترده دمنوشهای
- چربی هایی که لاغر می کند
- ۶ نوشیدنی که باعث افزایش وزن می شود
- ایروبیک ورزشی برای درمان دردهای روح
- تاثیر پذیری از دیگران در فرایند لاغ
- دلگرمی و کاهش وزن
- تاثیر مکمل سازی کوتاه مدت ال-کارنتی
- روغن زیتون : یک روغن سالم برای سرخ
- عوارض مزو تراپی جهت لاغری موضعی
- آیا می دانید مصرف غذاهای پر چرب باع
بدون دیدگاه