تلفن : ۷۷۱۶۲۸۰۰ (۰۲۱)

شنبه الی پنجشنبه ۰۸:۰۰ الی ۲۰:۰۰

support-drsalamat
لوگو دکتر سلامت

ارتباط چاقی و سرطان

ارتباط چاقی و سرطان ,    منتشر شده در 47 روز پیش ,      بدون دیدگاه ,      136   پرینت       

چاقی ریسک فاکتور مهمی برای سرطان محسوب می شود که ۲۰-۱۴ درصد تمامی مرگ و میر های ناشی از سرطان را شامل می شود . نتایج تحقیقات نشان میدهد محدودیت مزمن غذا رشد بیشتر سرطان های القایی و سرطان های خودبخودی را مهار میکند. به نظر می رسد محدودیت کالری بدون سوء تغذیه در پیشگیری از سرطان اثر مثبتی داشته است.

ارتباط چاقی و سرطان

چاقی خطر پیشرفت و مرگ و میر ناشی از سرطان را افزایش می دهد. ارتباط میان وزن بدن و شاخص توده بدنی با برخی سرطان های خاص بطور گستر ده ای مورد مطالعه قرار گرفته است که رابطه مثبتی با سرطان های مری، پانکراس، کیسه صفرا، کبد، سینه ( پس از یائسگی)، آندومتریوم، کلیه، کولون و رکتوم نشان می دهد. جراحی های متابولیک (جراحی باریاتریک) به نظر میرسد اثر قابل توجهی در بروز و مرگ و میر سرطان، بخصوص در سرطان های مرتبط با چاقی در زنان داشته باشد. نتایج تحقیقات نشان می دهد مکانیسم احتمالی هم شامل اثرات وابسته به وزن و هم غیر وابسته به وزن می باشد . این اثرات با کاهش وزن بهبود می یابد که شامل مقاومت به انسولین، کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب، تنظیم استروئید های جنسی، هورمون های روده ای، مسیر های انرژتیک سلولی، سیستم ایمنی هستند.

چالش چاقی

شاخص توده بدنی(BMI) مطلوب در بزرگسالان به محدوده نرمال در جمعیت های مختلف باید بین ۲۳-۲۱ قرار داشته باشد. وزن بدن در دوران کودکی بایستی در پایین ترین حد BMI نرمال باشد زیرا وزن بیش از حد در نوجوانی با افزایش خطر بروز و پیشرفت سرطان در بزرگسالی ارتباط دارد.چاقی، سن، قند خون بالا و بروز سندروم متابولیک در سطوح در گردش فاکتور رشد شبه انسولینی که ترکیبی با قابلیت ایجاد سرطان است نقش دارند. این ترکیب عمدتا از کبد ترشح می شود و در رشد و نمو نقش مهم و کلیدی دارد. افراد چاق و دچار اضافه وزنی که سرطان آنها درمان شده است در معرض خطر عود مجدد و عوارض پس از جراحی نظیر اختلال در بهبود زخم، لنفوما بدنبال جراحی غدد لنفاوی، سرطان های دیگر، بیماری قلبی و دیابت ملیتوس می باشد.

فعلایت فیزیکی یک جز حیاتی در مدیریت وزن و تعادل انرژی و متعاقب آن پیشگیری از سرطان می باشد. مواد غذایی گیاهی می توانند از طریق مکانیسم های ضد التهابی در بیان ژن ها و فعالیت هورمون ها به عنوان یک مهار کننده سرطان عمل کرده  به پیشگیری از سرطان کمک کنند. میوه ها، سبزیجات، و غلات کامل حاوی فیتوکمیکال های فعال بیولوژیک ، ویتامین ها ، مواد معدنی و فیبر های رژیمی هستند که عملکرد شناخته شده ای در پیشگیری و در مان بیماری ها دارند. همچنین سبزیجات خانواده کلم در کاهش سرطان های پروستات، مثانه و ریه نقش دارند. در نتیجه داشتن برنامه غذایی متعادل، متناسب و متنوع در کنار مصرف میوه و سبزیجات کافی می تواند هم در پیشگیری از سرطان و هم بالا بردن کیفیت زندگی افزایش طول عمر بیماران سرطانی نقش مثبتی ایفا کند

 


درباره نویسنده :
حمید امیری
لوگو دکتر سلامت
حمید امیری
شماره نظام پزشکی : ت -7128 کارشناس ارشد تغذیه ، دانشجوی دکترای تخصصی تغذیه از دانشگاه تهران مشاور تغذیه کلینیک سلامت

مقالات پیشنهادی

  بدون دیدگاه

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *